Menu
*
Laurens

Nieuws

Op deze pagina leest u het laatste nieuws van BuurtPas. Bijvoorbeeld handige informatie, de nieuwste aanbiedingen, nieuwe samenwerkingen of gewoon een gezellig bericht!
Wilt u automatisch het nieuws in uw mailbox ontvangen? Schrijf u dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Mantelzorg: 1 verhaal met 2 kanten
Mantelzorg: 1 verhaal met 2 kanten Anneke heeft steeds meer zorg nodig. Haar dochter Heleen is alleenstaande moeder en heeft een drukke baan. De 2 kanten van mantelzorg.  

De rollen zijn nu omgedraaid 
‘ Als ze niet opneemt, denk ik meteen: ze zal toch niet gevallen zijn?’ Het komt vaak voor dat Heleen (43) in lichte paniek naar haar moeder scheurt: ‘Met kerst zei ik dat ze niet op het trappetje moest staan om de kerstboom te versieren. Vervolgens kom ik hier en ligt de boom omver, overal ballen en banjert mijn moeder verward door de kamer. Ik had nog nooit zo’n grote hoofdbult gezien.’ ‘Bij het ziekenhuis zeiden ze dat ze rustig aan moest doen. Maar de dagen daarna stapt ze gewoon weer op de fiets.’ Heleen vindt die eigenwijsheid niet altijd leuk: ‘Op een gegeven moment word ik ook echt boos.’ 

Niet meer onafhankelijk
‘Ouder worden vind ik ab-so-luut niet leuk’, zegt Anneke (75). ‘Het ergste vind ik dat je niet meer meedraait in de maatschappij.’ Vroeger stond ze er, als succesvol kunstenaar, middenin. ‘Ik ben veel met mijn handen bezig geweest’, zegt ze. Nu gaat dat niet meer. ‘Het is fijn dat mijn dochter nu in de buurt woont’, zegt Anneke. Niet alleen omdat hulp dichterbij is, ook omdat ze haar kleinzoon nu vaker ziet. Anneke is zich bewust hoeveel ze op Heleen steunt. Daar maakt ze zich vaak zorgen over. ‘Ze heeft haar zoontje en haar werk, maar zij heeft ook haar rust nodig.’ Zelf heeft ze ook voor haar eigen moeder gezorgd. Hoewel ze de situatie van toen ‘natuurlijk’ noemt, vindt ze het lastig om de hulp van haar dochter te accepteren. ‘Ik wil haar niet tot last zijn.’

Balans
Na ruim 3 jaar hebben Heleen en Anneke de balans gevonden. Een vriendin van Anneke helpt regelmatig en eens per week komt er hulp aan huis. ‘Ik vind het fijn om er voor mijn moeder te zijn, want ze heeft ook altijd goed voor mij gezorgd.’ Zegt Heleen. Het fijnste? Dat ze samen nog altijd zoveel kunnen lachen.

Zorgcoach en mantelzorgwijzer
Bent u net als Heleen mantelzorger? Dat kan veel van u vragen. Zilveren Kruis denkt net als BuurtPas graag mee over hoe mantelzorg past in uw leven. Waar moet u beginnen? 

U kunt de Zilveren Kruis Zorgcoach bellen voor advies (071) 365 20 40 van maandag t/m vrijdag 8.00 - 18.00 of op de Zilveren Kruis site de mantelzorgwijzer raadplegen. 

Ook kunt u op www.buurtpas.nl/mantelzorg kijken welke aanbiedingen er nog meer voor u zijn op het gebied van mantelzorg.

« Terug naar de zoekresultaten